Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Bertaraf
ve Geri Kazanımı
Atık Nedir?
Atık; kullanılmış, artık istenmeyen, çevre için zarar oluşturan her türlü maddedir.
2015 yılında yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre ise atık; üreticisi, fiilen elinde bulunduran gerçek ya da tüzel kişi tarafından çevreye atılan, bırakılan, atılması zorunlu olan herhangi bir madde ya da materyal olarak tanımlanmaktadır.
Atık ile çöp birbirinden farklı ve karıştırılmaması gereken kavramlardır. Çöp içinden, kağıt, karton cam, metal, plastik gibi maddeler ayrıldıktan sonra geride kalan hiçbir şekilde geri kazanımı, dönüşümü mümkün olmayan artık malzemeye denmektedir.
Yani çöp düzenli depolanması, bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması, özelliklerine göre dönüşüm, kazanım işlemlerine tabi tutulması, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Bu nedenle de ülkemizde atık yönetim projeleri geliştirilmekte, prosesleri sonucu atık oluşturan sanayi kuruluşları, işletmelere, fabrikaların işlem yaptığı proseslere uygun olarak atıkların sınıflandırılması yapılmakta, endüstriyel atık yönetim planı oluşturulmakta, entegre edilmektedir.
Tehlikeli Atıkların Nakliyesi
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında atıkların taşınması konusunda zorunlu bir nakliye türü olup aynı yönetmelik kapsamında atık üreticisi ve ara depolama, geri kazanım ve/veya bertaraf tesislerine getirilen yükümlülüklerin paylaşımı anlamında bir hizmettir. Tehlikeli maddeler kamuya açık karayolunda, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ve ADR hükümlerine uygun olarak ekonomik, kontrollü, seri, güvenli, insan sağlığına zarar vermeden ve çevreye olumsuz etkisi en az olacak şekilde taşınır. Tehlikeli atıkların ara depolama veya geri kazanım/bertaraf tesisine aktarılması Tehlikeli Atık Taşıma Lisanslı araçlar ile Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) ile gerçekleştirilir.
Lisanslı Atık Taşıma’nın Normal Nakliyeden Farkı Nedir ?
Lisanlı araçlar tehlikeli atıkların taşınması için sızdırmazlık gibi özel önlemler alınmış ve Bakanlıktan lisanslanmış araçlardır. Yönetmeliğe göre Tehlikeli atıkların lisanslı araçla nakliyesi zorunludur. Normal nakliye araçlarıyla tehlikeli atık taşınmasına izin verilmemektedir.
50 KG Altı Atıklar Nasıl Taşınır ?
Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ 1.Bölüm Genel İlkeler Madde 5 (1) bendi (h maddesinde) belirtildiği üzere;
h)Tıbbi atıklar hariç olmak üzere tek seferde 50 kg altında taşınacak olan bu Tebliğ kapsamındaki atıkların taşınmasında lisanslı araç taşıma zorunluluğu yoktur. Ancak bu atıkların kayıt altına alınabilmesi için Motat kullanılmaktadır.
Akaryakıt Tank Temizliği
Silo, fuel oil ve mazot yakıt tanklarının tortu temizliğinin yapılmasını ve gerekli serpantin bakımlarının yapılmasını, sağlamaktadır.
FUEL OİL TANKI TEMİZLİĞİ: Fuel oil yer altı veya yer üstü yakıt tanklarının içerisindeki tortu ve pisliklerin temizlenip tanklarınızdan uzaklaştırılmasını,
MOTORİN TANKI TEMİZLĞİ: Mazot yer altı veya yer üstü yakıt tanklarının içerisindeki tortu, kum, su ve pisliklerin temizlenip tanklarınızdan uzaklaştırılmasını,
BENZİN TANKI TEMİZLİĞİ: Benzin yer altı veya yer üstü yakıt tanklarının içerisindeki tortu, kum, su ve pisliklerin temizlenip tanklarınızdan uzaklaştırılmasını,
Her türlü yakıt tanklarının temizliği esnasında firmamız öncelikle güvenlik ve çevre emniyet tedbirleri almaktadır. Daha sonra deneyimli, İSG eğitimlerini tamamlamış personelimiz ve exproof ekipmanlarımız ile tanklarınızın temizliği yapılmaktadır. Temizliği yapılan tankların içerisinden çıkan atıklar sizlerin talepleri doğrultusunda Atık Taşıma Lisanslı Araçlar ile Lisanslı bertaraf tesislerine sevkini sağlamaktayız.
TANK TEMİZLİĞİ NEDEN YAPILMALI?
Yerçekiminin de etkisiyle depolama alanlarında tanklarda oluşan bu çökeltiler temizlenmezse zamanla tortulaşma daha fazla artar ve her seferinde tankınızın kapasitesini ve kullanılabilirliğini azaltır ve size ya da kurumunuza ekstra masraflar açar. Bütün Bu Nedenlerden Dolayı Yakıt Tankları 2-3 Yılda Bir Periyodik Olarak Temizlenmelidir.
Benzin ve motorin birbirine karıştığında ayrıştırılamamaktadır. Akaryakıt istasyonlarında karışan benzin ve motorin ürünleri tehlikeli atık sınıfına girmektedir ve lisanslı tesislerde bertarafı sağlanmalıdır.
Karışık akaryakıt ürünlerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden alınmış olan Tehlikeli Atık Taşıma Lisanslı araçlar ile nakliyesini yaparak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Lisanslı bertaraf tesislerinde bertarafını sağlamaktadır.
Atığın bertaraf tesisine teslim edildiğine ve bertarafının sağlandığına dair bütün evraklar müşterilerimize iletilmektedir.
Karışık akaryakıtın çekildiği tank firmamız tarafından gerekli emniyet ve çevre tedbirleri alınarak, exproof pompa ve deneyimli personelimiz tarafından temizlenerek, içerisine temiz ürün koymaya hazır hale getirilir.
Ömür süresini tamamlayan tankların artık kullanılmaması gerektiğinin pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. Ömrü biten tankları kullanmak, çevreye oldukça zararlıdır. Ömrü biten tanklar, direnç sağlayamaz ve bundan ötürü temizlenmesi de söz konusu olmamaktadır. Zamanla bu tanklar çevreye zararlı gazlar yayarlar. Kir ve tortu birikintilerinden dolayı tankların verimli olması da beklenemez. Bunlara ek olarak; ömrü biten tanklarda paslanmaya bağlı şekilde temizlik işlemleri gerektiği gibi yerine getirilemez. Bu durum ise hem doğaya zarar verir hem de yakıtın optimal verimlilikte çalışmasına engel olur. Firmamız tarafından, ömrünü tamamlamış silo, yatay silindirik, kare yer altı ve yer üstü akaryakıt veya kimyasal tanklarının kesimi ve sökümü yapılmaktadır. Kesim öncesi tanklar deneyimli personelimiz tarafından temizliği yapılarak ateşli kesime hazır hale getirilmektedir.
Tank Sızdırmazlık Testi Nedir?
Akaryakıt sektörü, TSE 12820 standardı gibi birçok yönetmelikten oluşur. Test sırasında gaz ve sıvı sensörleri ile hassas ölçümler yapılabilmektedir. Ayrıca hidrostatik ve basınç test sistemi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Akustik ses dinleme sayesinde kaçaklar kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Kalibrasyon Cetveli Nedir?
Kalibrasyon; bölmelere ayırma, çaplama ve ayarlama anlamlarına gelir. Ayrıca tankların yavaş azalan ve hızlı dolan yakıtların yüksekliğinin litre olarak sabitlenmesidir. Yani kalibrasyon cetveli ile yakıtın yükseklik değeri, litre cinsinden ifade edilir. Kalibrasyon tablosu seviye ve yükseklik gibi bilgileri, litre ve varil gibi terimlerle eşleştirir. Bu tablonun temel amacı, doğrusal seviye ölçümlerini hacimsel değerlere dönüştürmektedir. Bunu yaparken de tam miktarı görür. Tablo, küçük bir örnekle anlatılabilir. Büyük tank ile küçük tanktaki 5 mm’lik seviye çok farklıdır. Kalibrasyon tablosu ile bu ürün farkı rahatlıkla görülebilir.
Depolama tanklarının dibinde tortu oluşumu olur, bu nedenle belirli periyotlarla temizliklerinin yapılması gerekir. Kapalı alanlarda ve kimyasallarla çalışma İSG eğitimlerini tamamlamış deneyimli personelimiz ile firmamız kimyasal ürün depolama tanklarının temizliğini yapmaktadır. Temizliği yapılan tankın içerisinden çıkan tortular sızdırmaz ambalajlara depolanarak siz müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, lisanslı araçlarla bertaraf tesislerine teslim edilir.
Madeni Atık Yağların Taşınması ve Geri Kazanımı
23.12.2020 tarihinde yayınlanmış olan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde belirlenmiş olan atık yağları Atık Taşıma Lisanslı araçlarla toplayarak atık yağ rafinasyon tesisi şartlarını yerine getirmiş ‘’Atık Yağ Rafinasyonu’’ konulu Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ni almış lisanslı geri kazanım tesislerine teslimini sağlamaktayız.
Atık madeni yağlar konusunda amacımız; Dünya ve Türkiye’deki gelişmeleri dikkate alarak, serbest rekabet ortamında ve çevre duyarlılığını pratiğe aktararak, atık madeni yağları çevreye zararsız hale getirmek ve ürün olarak geri kazanmaktır.
Su ve Atıksu Yönetimi
23 Mayıs 2019 tarih 30782 sayılı resmi gazetede yayınlanan atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ kapsamında atıksu desarj izni olan firmalara atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusu hizmeti vermekteyiz.
Arıtma tesislerinde kullanılan kimyasal tedariğini sağlamaktayız.
Referanslarımız;
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi,
Yenifoca Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okulu Atıksu Arıtma Tesisi,
Yavuz Tekstil Atıksu Arıtma Tesisi,
Tcdd Hasanbey Lojistik Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi
ELEKTRONİK ATIKLAR NELERDİR?
Elektronik atıklar olarak adlandırılan veya kısaca E-atık adı verilen malzemeler; atık konumunda olan elektrikli ve elektronik cihazlardır. Elektronik atık adı verilen, elektronik cihaz/aletlerin kullanıcısı tarafından ekonomik kullanım süresini tamamlamasıyla ortaya çıkan atıklardır. Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir. Bu elektronik atıklar parçalandıklarında, yakıldıklarında veya tekrar kazanım/kullanım için parçalandıklarında tehlikeli maddeler içerebilmektedir.
Belli başlı elektronik atık örnekleri
• Küçük ev aletleri (Elektrik süpürgesi, tost makinesi vb.)
• Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları (Bilgisayarlar, telefonlar vb.)
• Tüketici ekipmanları (Video kameralar, müzik enstrümanları vb.)
• Elektrikli ve elektronik aletler (Büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere matkaplar, testereler vb.)
• Oyuncaklar, eğlence ve spor aletleri (Video oyunları, jetonlu makineler vb.)
• İzleme ve kontrol aletleri (Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb.)
• Otomatlar (Para, içecek otomatları vb.)
Talepleriniz doğrultusunda mevcut bulunan hurdalarınızın yerinde tespiti yapıldıktan sonra fiyat değerlemesi yapıp en kısa sürede teklifini sunmaktadır. Amacımız doğru hedef fiyatlarla karşınıza çıkmaktır. İç piyasada metal hurda fiyatları Türkiye metal borsası fiyatları baz alınarak tespit edilmektedir. Serbest piyasadaki bu değerler birbirini tutmamaktadır. Amacımız orta dengeyi sağlayıp ideal fiyatları yakalamaktır.
Demir Hurdası
Bakır Hurdası
Paslanmaz Hurdası
Pirinç Hurdası
Alüminyum Hurdası
Kablo Hurdası
Demir, Bakır, Paslanmaz, Alüminyum Talaşı
Hurdalarınızı değerinde satın alıyor ve geri dönüşüme kazandırıyoruz.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Atık Akü Nedir?
Elektrik kaynağı olarak günlük yaşamda önemli bir yere sahip olan akülerin belirli bir kullanım süresi bulunur. Bu sürenin sonunda kullanılamaz hale gelen aküler atık durumuna düşer. Atık akülerin parçalara ayrılarak farklı şekillerde yeniden kullanılabilmesi için Atık Akümülatör Geri Kazanım Tesisi adı verilen yerlerde geri dönüşüm süreci yerine getirilir.
Geri dönüşüme kazandırılan bir akü temel olarak plastik, kurşun, asitli çözeltiler ile diğer kurşun bileşiklerinden oluşur. Söz konusu asitli çözeltiler ile kurşunun geri dönüşüme katılması insan sağlığı ve doğal dengenin korunması açısından oldukça önemlidir. Çevreyi ve insan sağlığını doğrudan ilgilendirmesi sebebiyle atık akülerin depolanması, nakliyesi ve geri dönüşüm sürecinde geçirdiği evreler birer risk unsuru olarak görülmektedir. Devletin de ayrıca önem verdiği atık akü hususu nedeniyle 31 Ağustos 2004 yılında Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü adlı bir yönetmelik oluşturularak 2005 yılından beri uygulanmaktadır.
NEDEN AKÜ GERİ KAZANIMI?
Kullanım ömrünü tamamlayan akülerin geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi doğranın korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Akünün geri dönüştürülmesi ekonomiye ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlarken kaynak israfının engellenmesini de destekler.